Sunday, February 3, 2013

Ekspedisi mendaki Gunung Datuk

semalam pergi mendaki gunung datuk,ini gunung kedua yang aku daki lepas gunung ledang.Challenged accepted la.Tapi.......cabarannya jauh lagi hebat dari gunung ledang.Kitorang pergi ni suka2 teman lecturer,ingatkn apelah sangat panjat gunung ni...cool cool sudah.Ini gambar team 2 yang lewat termasuk aku.Lecturer aku yg belakang tu,terpaksala menunggu kitorang yang perlahan ni mendaki..dah la asyik merungut tak nak naik lah,giveup la.Yang lagi 6 orang(plus sorg lecturer) dah memang tinggalkan kitorang jauh dah kat atas.Untunglah....


bedal gambar lecturer.....tp blur la pulak


believe me,sume perasaan ada..nak pitamlah,dahaga yang teramat-amat sangatlah,yang tergolek-goleklah..sebab memang challenging gila..aku plak pakai kasut corcs,lagilah terkontang-kanting sbb licin..kene gelak je ngan lecturer aku.
lecturer aku mmg slalu bagi encouragement,tapi yang tak boleh belah kate "nanti kalau dah sampai atas kita makan bihun sama-sama ye"..hahaha =_=..
tapi berkat semangat yang ada ni jua aku gagahi diri ini dan selepas 2 jam mendaki(sebab asyik berhenti je)makanya aku sampai jugak kat puncaknya.tapi itu bukan puncak yang real,puncak yg real kene panjat tangga yang kalau org gayat ni aku 100%sure takkan naik..Memandangkan aku ni mmg macam beruk so mmg aku sampai la kat atas skali tu.KAGUM,SEJUK,GEMBIRA semua ada,penat tadi tu dah hilang untuk sementara.
\
pastu dah dok kat atas tu sejam camtu,kitorang turun.aiyakkk..selalunya org akan kata waktu naik je lambat,waktu turun cepat tapi kali ni lain kot...waktu turunnye mcm lebih kurang waktu naik..aku ni jatuh je kejenye..pakai kasut tu lagi..teetttt..

mmg tempat ni cerun gila-gila-gila sangat..aku ingatkan tempt tu sediaakanlah gelongsor je turun ke bwh tu.aiyo,ini terpksa membalancekan kaki elak jatuh..
sesampai kat bawah kaki aku mmg dah jelly nak mampus dah..menggigil-gigil.
balik umah terus terjelepuk,mati 2 jam and bgn balik sebab nak mandi(bdn dah start panas)
lenguh tu sikit je,tp pening kepaala tu yang tak boleh belah,mmg banyak angin kat kepala ni.
tang aku menulis ni pun still tak fully recover lagi,kebas badan still ada,cumanya kena lebih berhati-hati takut demam pulak.esok dah la pre assessemnt..hari pentng jugak wooooo.

ituje la kot nak cerita..cerita panjang lebar tapi gambar satu je..ade tngkap tapi malas upload..yeah,itulah aku.


(p/s:-sesiapa yang ade order doodle or wtv sile bersabar ya..tak dapat nak comfirmkan Meg boleh buat secepat mungkin sebab kebusy-an dan ketidaksihatan ini.)

9 comments:

timm_bill said...

bez2, ktne eh gnung datuk?

BiskOt said...

sampai skrg trauma nk daki gunung/bukit .. mengingatkan sakit otot yg bukan main penatnya.. :3

Azzah said...

best tu daki gungun..dulu selalu gak sis join..

cci said...

wah.. bestnya mendaki.. lama x mendaki.. kalau mnedaki sekang mau semput..

Aisyah said...

Salam .. nak art trade bule ? ^^

najiah shaharain said...

its ok.:) semg cepat sembuh...

keri ikhwan said...

oo.. gng datuk lg tough dr gng ledang? Datuk dh naik, ledang belum. trylah naik g.angsi plak. lagi mencabar. hehe

tiqa tia said...

best nya daki gunung ! Tiqa kalai terakhir daki gunung darjah empat T_____T



.

Mr. Doctor said...

dulu ada gak XPDC daki gunung ni.. Kat Kedah.. Tp MD smpai awal.. sebab everybody keep demotivating me since, well, im chubby.. but finally MD dah buktikan yang MD boleh.. OHOHOHO **gelak bangga