Wednesday, December 5, 2012

reminiscence time(my first..)

(disclaimer:-ini hanyalah entri mengimbau masa lalu,bukan showoff ye..takmo-takmo)

hari ni tetibe nak tgk artwork zaman dulu..and rase terharu gak yg my drawing dah improve byk jugak walaupun tak la seberapa drastik..

waktu dulu susah tau nak lukis sbb kene lukis kat ketas,scan,adjust and lastly kaler kat ps sbb mmg tak kenal paint tool sai waktu tu..

and that time mmg suke guna tool burn ngan dodge tu..haha..
pastu suke experiment ngan brush2 yg ada..
shadow plak lintang pukang,ikut suke je nak letak kat mana..
tak reti buat outline plak tu time tu..alahai..

tp nasib baik dengan berkat tunjuk ajar and observation  serta semangat dari kwn akhirnye jadilah jue lukisan Meg sekarang ni.
And yg plg byk berjasa Deviantart sebab itulah source motivation Meg since mmg kat sana ramai pelukis hebat2 la kan.

bile tgk lukisan lame2 ni tergelak jugak sengsorg sbb tak sangka dulu macam ni kita rupenyer..
Meg pun same gak cam korg first2 lukis dulu..meh tgk gambar2 5 tahun lalu ni..

so inilah antara artwork2 yg first2.......

1)chibi dikaler secara digitalnya menggunakan photoshop(2008)



2)first 100% digital drawing..berjaya gak guna pen tool ps TTUTT (2008)



3)first drawing guna tablet (2009)




4)first portraits attemp.kuang kuang kuang(2010)


5)first time jual chibi worth 24usd..ok gak la bile berurusan ngan org brt ni,drg tak berapa choosy sgt.(2011)



6)first flash game,falsh simple drag2 tu je(2009)
http://fc01.deviantart.net/fs42/f/2009/132/3/c/my_first_dress_up_game_by_megu_megu.swf

7)first komik yg complete;aisyehh..ni sume zaman naruto duluuuuuu(2007)



ada yg lelaen tp tak dijumpai..
semoga terus berjaya Meg!chayok chayok!!

13 comments:

Nieyxzha Hassan said...

Hehehe..comel jer..lame tu..5 tahun br pandai cm gini..kalau nieza..alamat beruban dulu baru pndai cm meg la -.-'

keri ikhwan said...

walaupun karya2 tu dlm kategori awal2... tapi mmng dah cantik dah ... mmng bakat smulajadi tu dah ada.. tnggal nk improve je

BiskOt said...

ada juga artwork guna AI dedulu.. memang gelak lah. Naive~ sgt2.

mgimbau kembali, game flash awk tu la.. buat sy khayal seketika di DA dulu sblum open acc, sy kene pukau slama stgah jam disitu wahai cik meg XD

Naimah lalala said...

Macam mn nk buat dress up games ?

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

sama la zaman dulu lukis scan n color... haru sungguh.. pastu bila ingt balik nape la lmbt sgr aku jumpe teknik2 ne ek..huhu

SA208 said...

Dulu dulu punya pun cantik gak.

nazha anua said...

wah..tahap aku sekarang sama macam tahap ko masa tahun 2008 rupanya..banyak nak kena belajar ni..

Fyfy Liew said...

dah nampak dah bakat tu since first artwork lagi! :O semakin hari semakin baik. well done! :)

Watercolour said...

Practice Makes Perfect. Practice ma.... oh yeah perfect!

Cikgu Ma said...

meg mest mmg tere melukis..aka mmg fail lukis kt kertas...guna sai pun leh yg basic jer...

Nabihah Ahmad said...

orang puteh p0n beli??!!? Huh~ Terer lah akak, superterer! 24usd lebih kurang rm73 kan? *siap cek converter lagi* hehe~~

wan namikaze said...

Wah!!! Cantiknya!!! Kaya kak Meg, 24usd same dengan rm73.40 kan? Tahniah kak Meg!!!

Sya Chot .. said...

geram tgk doodle2 ni,warna sume super duper cantik..haiyaaa jelez ok..huhu